Spor Yöneticilerinin İletişim Becerileri ile Çatışma Yönetimi Stilleri Arasındaki İlişki
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14009821Özet
Bu çalışma, spor yöneticilerinin iletişim becerileri ile çatışma yönetimi stilleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek, bu becerilerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. İlişkisel tarama modeline dayalı bu araştırmada, İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) ve Çatışma Yönetimi Stilleri Ölçeği (ÇYSÖ) kullanılmıştır. Örneklem, İstanbul’da kamuya ait spor tesislerinde çalışan 51 kadın ve 86 erkek olmak üzere toplam 137 yöneticiden oluşmaktadır. Veriler IBM SPSS 24.0 ile analiz edilmiş, normal dağılım çarpıklık ve basıklık katsayılarıyla doğrulanmıştır. Bağımsız örneklem T-testi, Tek Yönlü ANOVA ve Pearson Korelasyon Analizi ile değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bulgular, yüksek iletişim becerilerine sahip yöneticilerin çatışmaları daha uyumlu ve işbirlikçi yaklaşımlarla yönettiğini göstermektedir. Maddi durumu daha iyi olan ve yönetim eğitimi almış yöneticilerin iletişim becerilerinin daha yüksek olduğu, yaş ve yöneticilik süresi arttıkça kendini ifade etme ve etkin dinleme becerilerinde artış gözlendiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar, spor yöneticilerinin iletişim becerilerinin geliştirilmesinin çatışma yönetiminde olumlu etkiler yarattığını vurgulamaktadır. Bu doğrultuda, spor yöneticileri için etkin dinleme, empati ve sözel olmayan iletişim gibi becerileri kapsayan eğitim programlarının uygulanması önerilmektedir. Ayrıca, yönetim eğitimi ile liderlik ve çatışma yönetimi becerilerini geliştirmeye yönelik seminer ve atölye çalışmaları düzenlenmeli; mentorluk programları ile de deneyimli yöneticilerin bilgi birikimlerinden yararlanılmalıdır.
Referanslar
Akbaba, A., & Şanlıgüneş, E. N. (2020). İlk ve Ortaokul Yöneticilerinin Çatışma Yönetimi Stilleri İle Benlik Saygısı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(3), 1410-1425.
Akcan, Ş. (2018). Sağlık Çalışanlarında İletişim Becerileri (Konya İli Örneği) (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Konya.
Altınışık, Ü. (2019). Spor Yöneticisi Adaylarının Çatışma Yönetimi Stilleri ile İletişim Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Trabzon Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı, Trabzon.
Banoğlu, K., & Peker, S. (2012). Öğrenen Örgüt Olma Yolunda İlköğretim Okul Yöneticilerinin Algı Durumu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Hacettepe University Journal of Education, 43, 71-82.
Boz, C., Biçer, T., Serter, K., Kara, K. E., & Şentuna, M. (2021). Spor Yöneticilerinin İletişim Beceri Düzeylerinin İş görenlerin Motivasyonu Üzerine Etkisi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(1), 492-502.
Bridge, B. (2007). Okulda iletişim (2. baskı). İstanbul: Beyaz Yayınları.
Çağlayan, A. (2006). Çatışma yönetimi stillerine ilişkin öğretmen algıları (Yüksek Lisans Tezi). Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Çağlayan, O. A. (2006). Örgütsel çatışma yönetimi ve bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı, Denizli.
Çelik, A. (2011). Spor Kulübü Yöneticilerinin Çatışmayı Yönetme Stratejilerinin Mükemmeliyetçilik Özellikleriyle İlişkisi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(2), 623-636.
Çoban, M. (2018). Ortaokul Öğrencilerinin Sportif Faaliyetlere Katılım Düzeyi ve İletişim Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Kilis İli Örneği (Yüksek Lisans Tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.
Dalkılıç, M. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Sportif Faaliyetlere Katılım Düzeyi ve İletişim Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı, Karaman.
Demir, K. (2019). Özel eğitim okulları yöneticilerinin çatışma yönetimi stratejileri ile öğretmenlerin psikolojik yıldırma eylemlerine maruz kalma düzeyleri arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). T.C. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Gümüşeli, A. İ. (1994). İzmir ortaöğretim okulları yöneticilerinin öğretmenler ile aralarındaki çatışmaları yönetme biçimleri (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Planlaması Programı Anabilim Dalı, Ankara.
Güneş, H. (2011). İletişim ve toplum (3. baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Himmetoğlu, K. (2016). İlkokullardaki öğretmen görüşlerine göre okul kültürü ile yöneticilerin çatışma yönetimi stilleri arasındaki ilişkiler (Yüksek Lisans Tezi). T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Karasar, N. (2013). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel.
Karip, E. (2015). Çatışma yönetimi (5. baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
Koç, H. (2016). İlkokul öğretmenlerinin çatışma yönetimi stratejileri ile iş doyumları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). T.C. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli.
Korkut-Owen, F., & Bugay, A. (2014). İletişim becerileri ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(2), 51-64.
Küpeli, D. (2019). Ortaokul öğretmenlerinin iletişim becerileri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişki (Yüksek Lisans Tezi). T.C. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Küpeli, E. (2019). Ortaokul Öğretmenlerinin İletişim Becerileri İle Öz Yeterlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Yüksek Lisans Tezi). Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
Odabaşıoğlu, O. (2013). Çatışma yönetimi stilleri: Öğretmen algıları (Yüksek Lisans Tezi). T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Örs, H. (2015). Okul Yöneticilerinde Otantik Liderlik ve Çatışma Yönetim Stratejileri Arasındaki İlişki (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
Özdemir, A. Y., & Özdemir, A. (2007). Duygusal zekâ ve çatışma yönetimi stratejileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Üniversitede çalışan akademik ve idari personel üzerine uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18, 393-410.
Özdemir, L., & Erkul, H. (2005). Yöneticilerin kariyer geliştirme çalışmalarının değerlendirilmesi: Malatya ili örneği. 4. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 15-16 Eylül 2005, Sakarya Üniversitesi, 270-291.
Özer, İ. (2014). Okullarda Öğretmenlerin Yaşadığı Çatışma ve Çatışma Yönetim Stilleri (Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Seller, M. (2001). Sağlık Kurumlarında Yönetici ve Diğer Sağlık Personeli Arasındaki İletişim Sorunları; Sivas Örneği (Yüksek Lisans Tezi). Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı, Sivas.
Shapiro, D. (2004). Conflict and communication: A guide through the labyrinth of conflict management. New York: International Debate Education Association.
Sökmen, A., & Yazıcıoğlu, İ. (2005). Thomas modeli kapsamında yöneticilerin çatışma yönetimi stilleri ve tekstil işletmelerinde bir alan araştırması. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1), 1-19.
Sütlü, T. (2007). Örgütsel çatışma ve iş gören üzerine etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Thomas, K. W., & Ruble, T. L. (1977). Support a two-dimensional model of conflict behavior. Organizational Behavior and Human Performance, 16, 143-155.
Ural, A., & Kılıç, İ. (2005). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi.
Ülker, E. (2023). Çatışma yönetiminin iş tatminine etkisi (Yüksek Lisans Tezi). T.C. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Yazıcıoğlu, Y., & Erdoğan, S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
Zıllıoğlu, M. (2010). İletişim nedir?. İstanbul: Der Yayınları.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 InnovatioSports Journal
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.